Matthäus Passion

[shop_messages]

Matthäus Passion

Bachs Matthäus Passion is voor veel muziekliefhebbers een hoogtepunt in de muziek. Het samenspel van de aria’s, koralen, koorstukken en de teksten uit het evangelie van Matthäus heeft al veel mensen beroerd. Concerto Cherise en Ensemble Esprit zetten een grootse uitvoering neer met een intiem karakter. Veertig zangers en dertig muzikanten verzorgen een bijzondere avond Bach. Het concert start om 19.30 uur in de Geertekerk, bekend om haar sfeer en prachtige akoestiek, in hartje Utrecht.

Concerto Cherise

Concerto Cherise is een kamerkoor van ambitieuze, ervaren zangers met passie voor muziek. Bovendien is het een gemiddeld jong koor. Veel twintigers en dertigers die al op vroege leeftijd hun eerste stappen in de zang zetten. Onder leiding van de eveneens jonge dirigent Arnaud van Gelder zingen zij zeer gevarieerde muziek. Ouder werk zoals het Requiem van Duruflé, motetten van Bruckner, de Zigeunerlieder van Brahms, het Te Deum van Charpentier en de Funeral Sentences van Purcell behoren tot het repertoire. Daarnaast brengt Concerto Cherise ook moderner werk zoals de Shakespeare Songs van Mäntyjärvi en stukken van Veljo Tormis en Evelin Seppar ten gehore. Ook Bach wordt door Concerto Cherise graag uitgevoerd: eerder werden de Johannes Passion en Jesu Meine Freude gezongen.

‘Ik was erg onder de indruk van dit koor, dat ik nog niet kende. Als zij koorwerken zó overtuigend kunnen uitvoeren, dan kunnen zij meer dan menig ander koor in Nederland. Het is ook leuk dat zij gemiddeld jong zijn, en dat er weer een nieuwe generatie goede koorzangers ontstaat.’

Joost Kleppe (componist) over Concerto Cherise

Ensemble Esprit

Esprit betekent geest of ziel. Met hart en ziel musiceren: daar staat Ensemble Esprit voor. Ensemble Esprit presenteerde zich voor het eerst in 1999 met vier concerten met symfonieën van Haydn en Beethoven en het eerste Brandenburgse Concert van Bach. Daarna verzorgde het orkest een aantal met recht succesvol genoemde koorbegeleidingen met de Matthäus Passion van Bach en de Krönungsmesse van Mozart. Het repertoire van Ensemble Esprit groeide sindsdien gestaag met werken van onder anderen Buxtehude, Brahms, Duruflé, Fauré, Händel, Haydn, Mendelssohn, Puccini, Purcell, Schubert en Vivaldi. Naast symfonische concerten en koorbegeleidingen begeleidt Ensemble Esprit ook opera en operette.

‘Bij de ouverture gaf Esprit meteen zijn visitekaartje af: een zorgvuldige intonatie werd gekoppeld aan een mooie, expressieve manier van spelen, groot in het kleine gebaar. Ook het klaaglijke intermezzo halverwege het werk, met z’n vele schrijnende dissonanten, werd heel intens in de klank gezet.’

Ab Weegenaar (dirigent) over Ensemble Esprit

J.S. Bach – Matthaus Passion